Tehtaan hengessä – Från fabriksgolvet

Blogissa tunnelmia Taidetehtaalta. Taiteesta, tapahtumista, ruoasta ja elämästä!

 

Porvoon köksämestari valitaan Taidetehtaalla

12.02.2016 klo. 13:21

Tänään on
Torstai, Syyskuun 20.
Kello on 12:43, Hyvää päivää!

PORVOO hajanaisia pilviä +18

Porvoon Köksämestari 2016 valitaan Taidetehtaalla ravintola Sinnessä 7. maaliskuuta. Finaalissa nähdään neljän koulun parhaat kokkaajat!

Borgås Hussamästare 2016 utses den 7 mars i restaurang Sinne i Konstfabriken. I finalen deltar vinnarlagen från fyra skolor!

Köksämestari -kilpailu innostaa nuorten ruoanvalmistustaitoja

Porvoolaiset 9-luokkalaiset oppilaat kilpailevat köksämestari 2016 tittelistä Bistro Sinnessä 7.3.2016. Yhteistyössä Porvoon kaupungin kanssa toteutettavassa kilpailussa 4-hengen joukkueet tekevät 1,5 tunnissa pääruoan kotimaisesta broilerinrinnasta ja jälkiruoan appelsiinista. Neljä taitavaa joukkuetta on seulottu seuraavista kouluista: Albert Edelfeltin koulu, Strömborgska skolan, Linnajoen koulu sekä Pääskytien koulu. Oppilaat odottavat innolla, että saavat nyt näyttää osaamisensa ravintolakeittiössä. Tuomaristoon ovat lupautuneet julkkiskokki Kari Aihinen (SAVOY) ja Sinnen keittiöpäällikkö Mika Palonen sekä Porvoon kaupungin edustajana kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula. Kilpailu alkaa klo 9.00 kahdessa erässä ja voittajajoukkue on selvillä klo 13.00.
 
”Ajatuksenamme on innostaa ja kehittää nuorien ruoanvalmistustaitoja. Köksätunneilla olen itsekin saanut kipinän kokkailuun sekä löytänyt uusia ruokia ja makuja. Näitä opittuja taitoja oli hyvä esitellä kotona vanhemmille”, muistelee Sinnen ravintoloihtija Kai Kallio. ”Mahtava juttu, että saamme tällaisen kilpailun aikaiseksi, josta on tarkoitus tehdä perinne.  Samalla saamme kehitettyä Porvoon ruokakulttuuria, joka onkin maamme huipputasoa”, hehkuttaa Kallio. ”Olemme yhdessä AE-koulun köksämaikan Taina Kaikkosen kanssa kehitelleet tätä kilpailua kohta puoli vuotta. Tästä tulee aivan mahtava tilaisuus antaa oppilaiden loistaa ja loihtia uskomattomia herkkuja”, päättää Kallio.

Kaupunki ja elinkeinoelämä yhdessä

Porvoon kaupungilta Köksämestareita toteuttamassa on kotitalousopettaja Taina Kaikkonen, joka näkee projektissa paljon hyviä asioita.
”Elinkeinoelämän kanssa toteutettu projekti antaa oppilaille mahdollisuuden tutustua ammattiin ja työympäristöön, jossa he tulevat tarvitsemaan koulussa oppimiaan tietoja ja taitoja. Tällainen projekti lisää oppilaiden harrastuneisuutta ja motivaatiota oppia lisää sekä antaa opettajallekin aina jotain uutta.”
 
Köksämestarituomariksi valittu kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula pääsee maistamaan koululaisten annoksia.
”Tämä on konkreettinen tapa näyttää, miten koulussa opitut asiat voivat viedä eteenpäin kohti ammattia tai ruokaharrastusta. Mahdollisuus saada oma menu myyntiin yhteen Porvoon huippuravintoloista on upea houkutin, ja odotan innolla, että pääsen maistamaan koululaisten tekemiä ruokia.”
 
Oppilaiden voittoisa menu tarjoillaan Bistro Sinnessä 8.3.–26.3.2016 klo 17.00 alkaen. Voittajajoukkue kehittää Sinnen henkilökunnan kanssa kolmen ruokalajin menukokonaisuuden, joka valmistetaan heidän näkemystensä mukaan ja kilpailuruokien perusteella.

Hussamästare-tävlingen inspirerar ungdomar till matlagning

Niondeklassare i Borgå tävlar om titeln Hussamästare 2016 i Bistro Sinne 7.3.2016. Tävlingen ordnas i samarbete mellan Borgå stad och Bistro Sinne och går ut på att fyra personers lag på 1,5 timme tillreder en huvudrätt av inhemskt broilerbröst och en efterrätt av apelsin. Fyra skickliga lag har sållats fram från Albert Edelfeltin koulu, Strömborgska skolan, Linnajoen koulu samt Pääskytien koulu. Eleverna väntar med iver på att få visa upp sitt kunnande i restaurangköket. Tävlingens domare är kändiskocken Kari Aihinen (SAVOY), Sinnes köksmästare Mika Palonen samt stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula som representerar Borgå stad. Tävlingen börjar klockan nio och den genomförs i två omgångar. Vinnarlaget avgörs klockan 13.00.

”Vår tanke är att inspirera och utveckla ungas matlagningskunskaper. Jag fick också själv gnistan till matlagning på skolans hussatimmar och lärde mig om nya rätter och smaker. Det var fint att kunna visa upp dessa kunskaper hemma åt föräldrarna”, minns Sinnes ägare Kai Kallio. ”Det är fantastiskt att vi får till stånd en sådan här tävling och tanken är att göra den till en tradition. Samtidigt utvecklar vi matkulturen i Borgå, som redan nu är på nationell toppnivå”, gläder sig Kallio. ”Vi har tillsammans med AE-skolans hussalärare Taina Kaikkonen utvecklat den här tävlingen i snart ett halvt år. Det här blir en fin chans att låta eleverna lysa och skapa delikatesser”, avslutar Kallio.

Staden och näringslivet tillsammans

Från Borgå stad är läraren i huslig ekonomi Taina Kaikkonen med och organiserar tävlingen. Hon anser att projektet är mycket positivt.
”Projektet som genomförs tillsammans med näringslivet ger eleverna en chans att lära känna yrket och arbetsmiljön, där de kommer att behöva de kunskaper och färdigheter de lärt sig i skolan. Ett dylikt projekt ökar matintresset och motiverar till att lära sig mera, dessutom ger det något nytt också till lärarna.”

Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula deltar som domare och han får smaka på skolelevernas portioner.
”Det här är ett konkret sätt att visa hur de kunskaper man lär sig i skolan kan föra vidare mot ett yrke eller ett matintresse. Möjligheten att få sin egen meny till försäljning i en av topprestaurangerna i Borgå är ett fint lockbete och jag väntar med iver på att få smaka på maten i tävlingen.”

Den vinnande menyn serveras i Bistro Sinne 8.3–26.3.2016 från kl. 17. Det vinnande laget utvecklar tillsammans med Sinnes personal en tre rätters meny som utgår från deras idéer och rätterna i tävlingen.



Blogin etusivulle