Näyttely: Virpi Kanto & Iiris Pessa

Pe 8.6.2018 – 5.8.2018Taidehalli

Vapaa pääsy

Ilmainen sisäänpääsy

Huom!
27.7. suljettu
28.7. suljettu

p. 040 730 9273

Virpi Kanto & Iiris Pessa: Joka hetki muutos

Mistä taiteilijan identiteetti muodostuu? Esikuvista? Ihanteista? Onnistumisista ja haasteista? Vuoropuhelusta materiaalin kanssa? Ajatuksista ja mielipiteistä? – Kysymysten lista on pitkä, kuten myös taiteen tekemisen tuottama kokemus ja eletyt muutokset.
Kuten kaikki kuvat, tämän näyttelyn teokset ovat auki katsojan tulkinnoille, yhtä rajattua merkitystä ei tarjota, vaan aukinainen kuva, kuten elämäkin on.

Taiteilijat Virpi Kanto ja Iiris Pessa tutustuivat jo aivan taideopintojensa alkutaipaleella Oriveden Opiston kuvataidelinjalla 1984. Tuolloin syntyi ystävyys ja taiteilijatoveruus, joka on tuottanut vuosikymmenien varrella useita yhteisiä näyttelyitäkin mm. ryhmänäyttelyt galleria Otsoon Tapiolassa sekä Kouvolan Taidemuseoon 90-luvulla sekä Orimattilan Taidemuseoon vuonna 2012. Kumpikin taiteilija on pitänyt tahollaan myös lukuisia omia näyttelyitä.

Porvoon Taidetehtaan näyttelyyn Virpi Kanto ja Iiris Pessa tuovat veistoksia ja maalauksia. Erilaisesta tekotavasta huolimatta teoksissa on yhteisiä piirteitä, rouheutta, inhimillisen etsintää, identiteetin ja merkityksellisten muutosten tarkastelua.

Kuvanveistäjä Virpi Kanto työskentelee ja asuu Orimattilassa. Veistokset hän muovailee savesta, ottaa kipsimuotin, johon betoni valetaan. Betonivalu on taiteellinen prosessi, ei pelkkä tekninen tapahtuma.

Virpin uusimpia julkisia veistoksia ovat Lahden matkakeskuksen pyörätunnelin 32 kasvon sarja, ”Kun lähdin he nukkuivat”, (2017) ja Kotkan Isopuistossa sijaitseva ”Elämäntanssi” (2015). 

”Olen osa kuvanveiston pitkää muovailutraditiota ja nainen kuvanveistäjänä – traditiota. Työskentelen tradition mukaan eli intuition ja käsillä tekemisen kautta. Se vaatii aikaa, on hidasta, kehitystä on tapahduttava myös tekijässä, vuosi vuodelta. Maailma koostuu myös intuitiivisesta olemassaolosta, ei vain mitattavissa olevasta tehokkuudesta ja uusista innovaatioista.”

Iiris Pessa työskentelee ja asuu Karjalohjalla. Näyttelyn maalauksissa on käytetty temperamaalauksen ja öljyvärimaalauksen sekatekniikkaa. Iiriksen moniosaisissa maalauksissa väri ja esittävä aihe kilpailevat katsojan huomiosta, myös rytmi ja toisto muodostavat keskeisen kuva-aiheen.

”Haluan kuviin elämän perusristiriidan: merkityksen ja merkityksettömyyden, kauneuden ja rumuuden, sanojen ja hiljaisuuden samanaikaisen näyn.”

Kaikki tapahtumat