Klassikot: Suurmiehet Runeberg ja Sibelius

To 5.2.2015 19:00Avanti-sali

27,50 €

Taidetehtaan info:
010 231 8200.

Osta lippu

Runebergin päivän juhlakonsertti

Jean Sibeliuksen lauluja kansallisrunoilija J. L. Runebergin teksteihin
Nielsenin sinfonia nro 2 op. 16 ”Neljä temperamenttia”

Johanna Rusanen, sopraano
Esa Heikkilä johtaa Lohjan kaupunginorkesteria

yhteistyössä Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut

Sibeliuksen yksinlaulut

Yksinlaulut muodostavat niin alku- kuin päätepisteenkin Jean Sibeliuksen mittavalle uralle. Hänen ensimmäinen julkaistu teoksensa oli laulu Serenad (1888) Johan Ludvig Runebergin runoon. Lähtiessään opiskelemaan Berliiniin 1889 Sibelius sai läksiäislahjaksi Wegeliukselta kokoelman Runebergin runoja, ja hän alkoikin pian luonnostella Runebergin tekstejä yksinlauluiksi.

Sibeliuksen ensimmäinen laulusarja (op.13) käsittää seitsemän laulua Runebergin teksteihin ja ne on sävelletty vuosina 1891 -92. Näistä lauluista konsertissa kuullaan v.1981 Wienissä sävelletty Våren flyktar hastigt.

Yksinlauluihin Sibelius valitsi useimmiten ruotsinkielisten runoilijoiden tekstejä ja Runeberg oli heistä keskeisimpiä.

Sibelius päätti varsinaisen laululyriikkansa Runebergin runouteen niin kuin oli aloittanutkin. Vuonna 1917 sävelletty opus 90 sisältää muutamia helmiä, kuten konsertissa kuultavan laulun Norden.

Carl Nielsen (1865 -1931)

”Neljä temperamenttia” on sinfonian nimenä poikkeuksellinen. Tarina mukaan Nielsen sattui näkemään vuosisadan vaihteessa eräässä krouvissa maaseudulla koomisen ja värikkään, neljän osaan jaetun taulun, jossa kuvattiin neljää eri luonteenpiirrettä. Teos jäi Nielsenin mieleen ja hän alkoi pohtia mielessään teosta. joka kuvaisi samoja luonteenpiirteitä musiikin välityksellä. Toinen sinfonia, De fire temperamenter, syntyi vuosina 1901-1902.

Johanna Rusanen

Sopraano Johanna Rusanen-Kartano on valmistunut Sibelius-Akatemiasta Musiikin maisteriksi. Lisäksi hän on täydentänyt opintojaan Berliinissä ja Wienissä. Rusanen-Kartano on voittanut Timo Mustakallio-laulukilpailun 1995 ja Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun 1996. Vuosiksi 1998–2000 hänelle myönnettiin stipendi Berliinin Deutsche Operiin. Vuonna 2001 Rusanen-Kartano palkittiin Karita Mattila -palkinnolla.

Rusanen-Kartanon oopperaura käynnistyi Kuopion Oopperassa 1994. Siitä lähtien hän on vieraillut säännöllisesti mm. Savonlinnan oopperajuhlilla, Suomen Kansallisoopperassa, Berliinin Deutsche Operissa, Vantaan oopperassa, Opera Cavassa, Oulun Oopperassa, Keski-Suomen Alueoopperassa ja Operettiteatteri Bravo!ssa.

Johanna Rusanen-Kartano on tullut tutuksi suomalaisoopperoiden vahvojen naisroolien tulkitsijana. Joonas Kokkosen Viimeisten Kiusausten Riitan roolin hän on tehnyt Jokilaakson Oopperayhdistyksen tuotannossa v.2009. Hänet muistetaan myös hienoista tulkinnoistaan Helsingin

Olympiastadionin Paavo Nurmi -oopperassa v.2000, Savonlinnan Oopperajuhlilla 2005–2006 Aulis Sallisen Ratsumies -oopperassa ja Tauno Pylkkäsen pienoisoopperassa Sudenmorsian Suden Aika-festivaaleilla Helsingin Kaapelitehtaalla 2005.

Johanna Rusanen-Kartano on yksi kysytyimpiä orkesteri- ja oratoriosolistejamme. Lied-konsertteja hän on laulanut monien Euroopan maiden lisäksi Japanissa, Chilessä ja Yhdysvalloissa, viimeisimpänä Wigmore Hallissa Lontoossa ja Washingtonissa.

Lohjan kaupunginorkesteri

Orkesteri on perustettu vuonna 1964. Vuoden 1971 alusta, Lohjan ja Lohjan kunnan toimesta perustetun Lohjan musiikkiopiston yhteydessä, tuli myös orkesteri em. kuntien ylläpitämäksi. Vuonna 1986 orkesteri sai ensimmäiset vakinaiset äänenjohtajat. Näin orkesteri kohosi myös ns. runko-orkestereiden ryhmään ja hyväksyttiin opetusministeriön harkinnanvaraisen valtionavun piiriin. Vuoden 1993 alusta orkesteri pääsi lakisääteisen valtionavun piiriin, mikä kymmenkertaisti valtionavun määrän.
Merkittävä muutos orkesterin toimintaedellytyksiin tapahtui tammikuussa 1983, kun orkesteri pääsi muuttamaan vastavalmistuneeseen Laurentius -saliin. Keväällä 1999 Lohjan Orkesterin nimi muuttui Lohjan kaupunginorkesteriksi.

Lohjan kaupunginorkesterin esittämä ohjelmisto on monipuolinen. Kausittain ohjelma sisältää kamari-, viihde-, kirkko- ja lasten- ja nuortenmusiikkia. Sinfoniat, suuret vokaaliteokset ja oopperamusiikki kuuluvat myös olennaisesti orkesterin ohjelmistoon. Lohjan kaupunginorkesteri on vuosittain yhteistyössä suomalaisten huippukuorojen ja solistien kanssa.

Orkesterin voimavara on myös sen nuorekas, innostunut ja laaja soittajisto, josta voidaan jouhevasti muodostaa kamariorkesteri, jousi- ja puhallinkvintetit, viihde- tai suuri sinfoniaorkesteri. Lohjan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana toimii Esa Heikkilä.

Sarjalippu neljään Taidetehtaan Klassikot -konserttiin

Tämä konsertti on osa Taidetehtaan Klassikot -sarjaa. Osta sarjalippu neljään konserttiin hintaan 78,50 € tai liput yksittäin 27,50 €, uutuutena  Bistro Sinne Show & Dinner -lippu 67 €. Liput myynnissä 10.12. alkaen Taidetehtaan Info ja Lippupiste.

Sarjalipun edut ja sarjan tukijat

Kuvat:  Heikki Tuuli (Johanna Rusanen)

Esitys ja liput

Kaikki tapahtumat