Klassikot: Moramoramor – leikitellen sanoilla ja sävelillä

Ti 10.3.2015 19:00Avanti-sali

27,50 €

Taidetehtaan info:
010 231 8200.

Osta lippu

Jean-Philippe Rameau,  Jean-Babtiste Lully, Jukka Tiensuu

Suomalainen barokkiorkesteri
François Fernandez ja Antti Tikkanen, orkesterin johto
Topi Lehtipuu, tenori

Kuultavista teoksista

Monikasvoinen Suomalainen barokkiorkesteri esiintyy jälleen niin uuden kuin vanhan musiikin parissa. Hieno kokoelma ranskalaista barokkimusiikkia on humoristisestikin pulppuavan Jukka Tiensuun Moran kanssa kuulemisen arvoinen kokonaisuus.

Jukka Tiensuun upea Mora valloitti muusikot ja yleisön Helsingin
juhlaviikoilla ja Turun musiikkijuhlilla
2012. Kupliva ja humoristinen teos on ohjelmistossa jälleen vuoden 2015 kiertueella.

Rameaun ja Lullyn oopperoista kootut sarjat uudenlaisena kokonaisuutena ovat oiva esimerkki FiBOn lähestymiskulmasta
barokkimusiikin tekoon.

Topi Lehtipuu

Nopeasti kansainvälisesti merkittäväksi barokkimusiikin ja uuden musiikin tulkitsijaksi sekä Mozartin oopperoiden tenoriksi noussut Topi Lehtipuu työskentelee säännöllisesti yhdessä muun muassa seuraavien kapellimestareiden ja ohjaajien kanssa: Ivor Bolton, Sir John Eliot Gardiner, Riccardo Muti, Sir Simon Rattle ja Esa-Pekka Salonen.

Topi Lehtipuu esiintyy säännöllisesti mm. Berliinissä, Brysselissä, Glyndebournessa, Helsingissä, Lontoossa, Pariisissa, Salzburgissa ja Wienissä ja on esiintynyt Euroopan konsertti- ja oopperalavojen lisäksi Japanissa ja Yhdysvalloissa. Hän on toiminut Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuodesta 2010. Nykyisin suuri osa Lehtipuun ajasta kuluu levytysten tekemiseen.

Antti Tikkanen

Antti Tikkanen esiintyy solistina ja kamarimuusikkona sekä on jousikvartetti Meta4in jäsen. Paitsi Suomessa Meta4 -kvartetti esiintyy säännöllisesti ympäri Eurooppaa. Solistina Antti Tikkanen on esiintynyt useiden suomalaisten orkestereiden kanssa johtajinaan mm. Paavo Berglund, Juha Kangas, Sakari Oramo sekä Osmo Vänskä.

Suomalainen barokkiorkesteri

25-vuotisjuhlaansa vuonna 2014 viettävä Suomalainen barokkiorkesteri tunnetaan elävästä ja ennakkoluulottomasta tavastaan esittää mitä tahansa periodisoittimille kirjoitettua musiikkia. Orkesterin repertuaari nojaa vahvasti barokkiin ja yltää aina varhaisromantiikkaan saakka, mutta sisältää myös uutta, useimmiten orkesterille itselleen kirjoitettua musiikkia.

Nimensä mukaisesti Suomalainen barokkiorkesteri kiertää aktiivisesti kotimaassaan, ja valtakunnallinen toiminta kattaakin vuosittain kymmeniä paikkakuntia, joilla järjestetään niin konsertti- kuin koulutustoimintaa. Suuria orkesterikonsertteja on kuultu Turusta Kuusamoon ja Oulusta Imatralle. Monipuolisesti kouluttautunut, kansainvälisesti aktiivinen soittajajäsenistö muodostaa myös pienempiä kokoonpanoja ja toimii aktiivisesti koko vanhan musiikin kentällä sekä Suomessa että ulkomailla. Makoilukonsertit, kotikonsertit, laitoskonsertit ja erilaiset tempaukset täydentävät tarjontaa. Orkesterin nettisivut toimivat laajentuvana barokkimusiikin tietopankkina.

Orkesteri on tehnyt useita palkittuja levytyksiä Ondine- ja Alba-levymerkeille. Uusimman projektin, Sirkka-Liisa Kaakisen ideoiman Graupnerin tuotantoa esittelevän levyparin ensilevy ilmestyi syksyllä 2013. Levy on saanut kiittäviä arvioita niin kotimaisessa kuin kansainvälisessä lehdistössä ja YLE valitsi levyn vuoden levyksi. ”Elämänmakuisuudessaan ja ilmeiden kirjossaan suomalainen barokkisoitto on kansainvälistä kärkeä.”(Isopuro/HS)

Suomalaisen barokkiorkesterin uutena taiteellisena johtajana aloitti vuoden 2014 alussa viulisti Antti Tikkanen. Johtajanvaihdoksen myötä uusia näkökulmia orkesterisoittoon on ryhdytty hakemaan entistä enemmän myös kollektiivisen työskentelyn kautta; useampi muusikko ottaa oman vastuualueensa ja orkesteri toimii usein ilman ulkopuolista "liideriä" tai kapellimestaria. Muusikot ja media ovat reagoineet uuteen otteeseen innostuneesti: ”Den musikaliska temperaturen närmade sig stundtals kokpunkten utan att det ändå någonsin fanns en risk för att det hela skulle koka över.” (Liljeroos/HBL)

Sarjalippu neljään Taidetehtaan Klassikot -konserttiin

Tämä konsertti on osa Taidetehtaan Klassikot -sarjaa. Osta sarjalippu neljään konserttiin hintaan 78,50 € tai liput yksittäin 27,50 €. Uutuutena kolmen ruokalajin Bistro Sinne Show & Dinner -lippu 67 €. Liput myynnissä Taidetehtaan Info ja Lippupiste.

Sarjan edut ja sarjan tukijat 

Kuvat: Monika Rittershaus (Topi Lehtipuu), Jaakko Paarvala (Suomalainen barokkiorkesteri).

Esitys ja liput

Kaikki tapahtumat