Klassikot: Tangon hehkua

To 7.5.2015 19:00Avanti-sali

27,50 €

Taidetehtaan info:
010 231 8200.

Osta lippu

Avanti! kamariorkesteri
Markus Allan, laulu
Minna Lindgren, juontaja
Janne Nisonen orkesterin johto

Markus Allan

Markus Allanin ura iskelmä- ja tangolaulujana alkoi 1960-luvulla, jolloin tango eli kulta-aikaansa ja genren suosio Suomessa oli huipussaan. Markus Allanista syttyi uusi tähti Suomen tangotaivaalle ja hänen uransa tangon parissa on ollut monipuolinen ja arvostettu.

Allan on tehnyt yhteistyötä ansiokkaasti myös nuoremman musiikkipolven kanssa. Syksyllä 2000 Markus Allan esiintyi Pariisissa Avanti! -orkesterin solistina. Allan on vakiinnuttanut paikkaansa Ranskassa laajemminkin, jossa Markus Allan tunnetaan suomalaisen tangon esittäjänä.

Markus Allanin suosio suomalaisena tangolaulajana on kestänyt 60-luvulta aina näihin päiviin saakka. Heinäkuussa 2013 Markus Allanille luovutettiin kunnioitettu Tango Finlandia -tunnustuspalkinto.

Suomalainen tango

Tangomusiikki on ollut suomalaisten suosiossa jo pitkään. Tangon katsotaan tulleen Suomeen syksyn 1913 aikana. Tuona syksynä helsinkiläiset tanssikoulut tarjosivat mahdollisuutta opiskella uutta Pariisista tuotua muotitanssia tangoa. Alkuinnostuksen jälkeen tangon suosio hiipui ja tilalle tuli muita muotitansseja kuten foxtrot. Sotien jälkeen tilanne kuitenkin taas muuttui, kunnes 60-luvulla vallitsi suoranainen tangokuume. Tunnetuimpia suomalaisia tangosävellyksiä ovat muun muassa Toivo Kärjen Liljankukka ja Unto Monosen Satumaa. Vuodesta 1985 lähtien pidetyt Seinäjoen Tangomarkkinat kertoo myös tangon suuresta suosiosta.

Kamariorkesteri Avanti!

Avanti! kamariorkesteri syntyi vuonna 1983 Esa-Pekka Salosen, Olli Pohjolan ja Jukka-Pekka Sarasteen aloitteesta. Orkesterin perustamiseen vaikutti pääasiassa kaksi seikkaa: tarve mahdollisimman korkealaatuiseen yhteismusisointiin innostuneiden ja taitavien muusikoiden kesken ja tietoisuus siitä, että Suomessa tarvitaan kokoonpanoltaan joustavaa, ennakkoluulotonta yhtyettä esittämään sitä ohjelmistoa, jokamuutoin jää soittamatta. Avantin ohjelmiston lähtökohta on teos, itse musiikki.

Avanti! on vastannut hyvin asettamaansa haasteeseen. Monet keskeiset uudet pyrkimykset ja virtaukset ovat kanavoituneet Suomeen Avantin kautta. Avanti! on kasvattanut muusikoita, säveltäjiä ja konsertinjärjestäjiä vastaamaan muuttuvan ajan tarpeisiin.

Kolme vuotta orkesterin perustamisen jälkeen käynnistyneestä, vuosittaisesta kesäfestivaalista, Porvoon Suvisoitosta, on tullut eräänlainen poikkileikkaus Avantin toimenkuvasta: ensimmäisestä kesästä, 1986 lähtien, rajaton musiikkitapahtuma. Talvikausina Avanti! tuottaa omaa konserttisarjaansa kotikaupungissaan Helsingissä.

Avanti! on ahkerimpia suomalaisen musiikin lähettiläitä. Vuosittaisilla vierailuillaan maamme rajojen ulkopuolelle Avantilla on pääsääntöisesti viemisinään täysin kotimaista ohjelmaa monipuolisina kokonaisuuksina, taidemusiikista perinteiseen tangoon.

Avanti! tarjoaa musiikkia avarakatseisille ja vie kuulijansa rohkeisiin valintoihin: aiemmin tuttu vaikuttaa tuoreelta ja uudelta, uusi pian tutulta. Avanti! liikkuu vapaasti eri aikakausissa, tyylilajeissa ja erilaisina kokoonpanoina.

Avantin taiteellinen johtaja vuodesta 1998 on taiteilijaprofessori, klarinetisti Kari Kriikku.

Sarjalippu neljään Taidetehtaan Klassikot -konserttiin

Tämä konsertti on osa Taidetehtaan Klassikot -sarjaa. Osta sarjalippu neljään konserttiin hintaan 78,50 € tai liput yksittäin 27,50 €. Uutuutena kolmen ruokalajin Bistro Sinne Show & Dinner -lippu 67 €. Liput myynnissä 10.12.2014. alkaen Taidetehtaan Info ja Lippupiste.

Sarjalipun edut ja sarjan tukijat

Kuvat: Heikki Tuuli

Esitys ja liput

Kaikki tapahtumat