Elokuvailta ulkosalla: Tyttö nimeltä Varpu ja Hymyilevä mies

La 26.8.2017 20:00Aleksanterinaukio

Vapaa pääsy

Taidetehtaan info:
010 231 8200.

Superviikonloppuna Taidetehtaan edustalla, Aleksanterinaukiolla katsellaan kotimaisia elokuvia. Esitettävät elokuvat ovat vuonna 2016 valmistuneet Tyttö nimeltä Varpu ja Hymyilevä mies

Ota viltti tai retkituoli mukaan ja vietä mukava elokuvailta taivasalla. Elokuva esitetään iosolta kankaalta ja yleisö voi seurata elokuvaa Aleksanteriaukiolta. Alueelle ei tuoda erikseen istumapaikkoja vaan jokainen tuo oman retkituolin tai viltin mukanaan.
 
Taidetehtaalla palveleva Vitriini on myös auki (säävarauksella) ja terassilta on hyvä näkyvyys suurelle kankaalle. 
 
Ensimmäinen elokuva alkaa n. klo 20.00.
 
Tyttö nimeltä Varpu 
 
 
Tyttö nimeltä Varpu kertoo 12-vuotiaasta Varpusta (Linnea Skog), joka on jo kovaa vauhtia matkalla kohti aikuisuutta, ja äidistä (Paula Vesala), joka ei halua kasvaa isoksi. Varpu asuu kahdestaan äitinsä kanssa, eikä ole koskaan tavannut isäänsä.
 
Eräänä iltana Varpu saa tarpeekseen ratsastuskavereistaan ja äidistään. Hän varastaa auton ja ajaa ylös pohjoiseen etsimään isäänsä (Lauri Maijala), josta tietää ainoastaan nimen. Isä ei kuitenkaan ole aivan sellainen kuin hän olisi odottanut. Kohtaaminen isän kanssa laukaisee Varpun ja Sirun elämässä jotakin, mikä saa heidät molemmat ymmärtämään paikkansa suhteessa toisiinsa, ja maailmaan.
 
Tyttö nimeltä Varpu on lyhytelokuvallaan Oscar-ehdokkuuden saavuttaneen Selma Vilhusen esikoisnäytelmäelokuva. Sen ovat tuottaneet Miekkailijan tuottajat Kai Nordberg ja Kaarle Aho Making Movies Oy:stä. Kuvaaja on kaksinkertainen Jussi-voittaja Tuomo Hutri. Elokuvan musiikin on säveltänyt Jori Sjöroos ja Paula Vesala. Paula Vesalan ja valovoimaisen Linnea Skogin lisäksi rooleissa nähdään mm. Lauri Maijala, Santtu Karvonen, Outi Mäenpää ja Antti Luusuaniemi.
 
Tyttö nimeltä Varpu (2016) 
Lajityyppi: Draama, kotimainen 
Levittäjä: B-Plan Distribution 
Ohjaaja: Selma Vilhunen 
Pääosissa: Paula Vesala, Linnea Skog, Lauri Maijala, Santtu Karvonen, Outi Mäenpää, Antti Luusuaniemi, Niina Sillanpää 
Ensi-ilta: 23.9.2016 
Kesto: 1h 39 min
Ikäraja: 12 
 
 
Hymyilevä mies 
 
 
Juho Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies on tositapahtumien innoittama elokuva Olli Mäestä (Jarkko Lahti), jolla on edessään elämänsä tilaisuus. Hän ottelee kahden viikon kuluttua maailmanmestaruudesta Olympiastadionilla. Ottelu on ensimmäinen ammattilaisnyrkkeilyn suurtapahtuma Suomessa ja Ollin ystävä Elis Ask (Eero Milonoff), itsekin aikoinaan menestyksekäs nyrkkeilijä ja nyttemmin valmentaja, on tehnyt kaikkensa saadakseen MM-ottelun Suomeen: Olli joutuu ottelemaan normaalia alemmassa painoluokassa, ja stadionin katsomo pitää saada täyteen kulujen kattamiseksi. Kaikki on kiinni Ollista.
 
Mutta Ollilla on ongelma. Kesken intensiivisimmän harjoittelukauden hän oivaltaa rakastuneensa palavasti Raijaan (Oona Airola). Keskiyön auringon maaseutumaisemista Helsingin kiireiseen vilinään joutuva Olli olisi mieluummin Raijan kanssa kuin jatkuvan harjoittelun lisäksi juttelemassa sponsorien kanssa ja esiintymässä kisavalmisteluja taltioivalle kuvausryhmälle.
 
Olli Mäki otteli ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1962. Hän hävisi lopulta ottelun tyrmäyksellä täyden olympiastadionin edessä. Mäen mukaan se oli kuitenkin hänen elämänsä onnellisin päivä. Hymyilevä mies on sydämellinen ja leikkisä tarina epäonnistumisen taidosta ja onnen tavoittelemisesta; miehestä joka on pakotettu esittämään roolia joka ei hänelle sovi, ja sen myötä valmis oivaltamaan mistä onni syntyy.
 
Hymyilevä mies on uuden elokuvantekijäsukupolven tinkimätön ja humoristinen taidonnäyte. Ajan henkeä hehkuva, 16 millimetrin filmille kuvattu mustavalkoinen elokuva sai maailmanensi-iltansa toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla ja voitti siellä arvostetun Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon. Hymyilevä mies on useimmille elokuvan taiteellisille vastaaville ensimmäinen tai toinen pitkä elokuva. 
 
Hymyilevä mies (2016) 
Lajityyppi: Draama, kotimainen 
Levittäjä: B-Plan Distribution 
Ohjaaja: Juho Kuosmanen 
Pääosissa: Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff 
Ensi-ilta: 2.9.2016 
Kesto: 1h 33 min
Ikäraja: 7 
 
Tapahtuman tuottaa Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut ja se on osa Suomi 100-juhlavuoden ohjelmistoa. 
 

Kaikki tapahtumat