Utställning: Sophia Ehnrooth

Fr 4.5.2018 – 3.6.2018Konsthallen

Fritt inträde

Fritt inträde

tlf. 040 730 9273

Sophia Ehnrooth: Drömmen om mästerskapet

Helsingforsbaserade visuella konstnären Sophia Ehrnrooth har följt med juniorfotboll sedan 2013. Hennes sons engagemang och passion inspirerade Ehrnrooth att bekanta sig med fotbollens värld som tidigare var henne fullständigt främmande.   
 
”Jag blev inspirerad av fotbollens intensitet, vinster och besvikelser samt den stora drömmen om berömmelse och vinnande. Det är fråga om starkt drama i de ungas liv och för en konstnär är det ett intressant forskningsobjekt” säger Ehrnrooth och fortsätter: ”Kultur och sport har traditionellt hållits isär från varandra. Genom utställningen ville jag forska i hur dessa två världar kan förenas”. 
 
En central del av utställningen är en videoinstallation, där unga pojkar iklädda sina favoritlags spelskjortor tävlar om att rabbla upp namn på fotbollsproffs. Varje pojke kan räkna upp över 200 spelares namn. Verket får en att stanna upp och iaktta pojkarnas allvar och koncentration.  
 
Efter att Sophia Ehrnrooth utexaminerats från Bildkonstakademin 1990 har hon arbetat mångsidigt med målning, fotografi, mediekonst och film. Idén om en utställning med fotbollstema föddes 2014 och i april 2015 öppnades utställningen Drömmen om mästerskapet i Glaspalatset i centrum av Helsingfors. Utställningen och videoinstallationen har också visats i Sarajevos historiska museum 2015 samt i Ex-Pastificio Cerere i Rom 2018. 
 

Alla evenemang