09.08.2019 10:00

Wild Honey
9.8.–1.9.2019

Målande börjar ifrån en störande sinnebild. På senaste tiden har jag tänkt på köttätande växter. På hur växter lockar in insekter i en fälla med deras söta doft och hur deras byte fastnar i deras klibbiga glandelhår. O andra sidan har jag tänkt på kärlek, på de olika former som den visar sig i och på dess frånvaro och på egenskaper nära till kärleken så som ömhet, frihet, makt och skyldighet.

Det går helt bra att börja utan att man hemskt säkert vet vad det är man håller på att skapa. Jag målar långsamt och arbetar med flera målningar på samma gång. Det är njutbart att sätta sig in i detaljerna, en fågels vingar eller blått hår eller liljor. Jag klämmer ut färg, blandar ihop färgerna med varandra och till slut kanske jag skrapar bort allting. Målningar föds som en följd av flera slumpmässiga händelser och de är hela tiden mottagliga till förändring. Vad som helst kan hända, sedan saker som inte alls hörs samman och som endast finns som en osäker tanke kan via målning föras samman. För mig handlar mina verk mer om teman och att utforska saker och om frågor som kommer upp angående målande, än om svar och fulländade koncept.

Målningarnas berättelser går åt många olika håll. På en meteoritnatt snöar det i televisionen och en smal pojke förbereder sig för en boxningsmatch. Någon annan stans latar sig sjöjungfrur vid foten av ett snötäckt berg och den ljusa månen belyser observatoriets gårdsplan. jag är intresserad av hur den synliga världen och fantasin, vardagligheter och magiska ting kan vidröra varandra och vara samtidigt sanna för oss. Ibland fastnar jag i mina tankar om månskenets ljus rör sig på natten eller om fiskar som simmar djupt nere i havet, och ibland även om hur bläckfisken är ett rovdjur, och det har tre hjärtan.

- Eeva Peura


Eeva Peura (f. 1982) har studerat till magister vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi 2011. Hennes verk finns representerade i statens konstsamling, Helsingfors stads konstsamling, Finlads Konstförening, Stiftelssen Pro Artibus samling, Satakunda yrkeshögskolas samling, Kankaanpää stads samling samt i privata samlingar. Wild Honey är hennes 12:e soloutställning. Eva Peura är medlemsaspirant vid målarförbundet.

Utställningen har fått understöd av Centret för konstfrämjande.

Info

09.08.2019 10:00 - 01.09.2019 16:00
Porvoon Taidehalli

Beställ vårt nyhetsbrev

Please write no text here
Evenemang Mötes- och evenemangslokaler
*