Consequences - Sodan seuraukset

Pe 10.8.2018 – 2.9.2018Taidehalli

Vapaa pääsy

Ilmainen sisäänpääsy

p. 040 730 9273

Concequences -työryhmä: Heidi Hänninen, Muhaned Durubi, Olavi Fellman, Susanna Iivanainen, Satu Kalliokuusi, Sunna Kangas, Ahti Meier, Anu Nirkko, Hodhayfa Salih, Mika Vesalahti ja tässä näyttelyssä vieraileva taiteilija elokuvaohjaaja/kirjailija Imbi Paju.

Consequences - Sodan seuraukset
Helsinkiläinen taiteilijaryhmä tutkii yhteisnäyttelyssään sodan seurauksia. Elämme levottomia ja väkivaltaisia aikoja. Historia toistaa epätoivoisesti itseään. Suora seuraus sodasta on selvä: kärsimys, kodittomuus, kohdemaiden epävakaat olot, ihmisoikeuksien jatkuva loukkaaminen. Välimereen hukkuneet. Pakolaisten virrat Eurooppaan. Suomea ja suomalaisuutta määrittävät toisaalta yhä 1918 vuoden sisällissodan ja toisen maailmansodan sekä naapurimaa Viron miehityksen aiheuttamat traumat. Mutta sota voi olla myös metaforisempi ilmaisu ilmiöiden väliselle ristiriitaisuudelle: konfliktille ajatusten, tunteiden ja tekojen välillä. Me näyttelyn taiteilijat olemme myös sotien seurauksia ja sotatantereiden jälkeläisiä.

Me ja sukujemme jäsenet tiedämme kuinka kotiväkivallalla yritetään korjata tunne-elämän vaurioita. Tiedämme mitä tapahtuu jos tunteiden ilmaisulle ei anneta tilaa tai kun mitään rajoja ei aseteta ja eletään unohduksessa. Tiedämme millaista on olla jatkuvasti puolustusasemissa ja varpaillaan. Olla hiljaa ja näkymätön.
Näyttelymme on sotatantereiden jälkeisen ajan areena, jolla kysymme mitkä ovat sodan seuraukset. Ehkä sota voi olla osa ihmisluontoa, mutta mitkä ovat väkivallan, vihan ja surun seuraukset? Vuonna 2018 100-vuotiaan Suomen juhlallisuudet ovat ohi, mutta me emme halua unohtaa mitä tapahtui myöhemmin.

Itsenäistymistä seurasi verinen ja raaka sisällissota joka näyttää ja tuntuu yhä jakavan maatamme. Sisällissodat ovat usein niitä kipeimpiä ja vaikeimpia, ne ovat kuin ratkaisemattomia perheriitoja. Meillä on Suomessa nyt uusia ihmisiä, jotka kantavat sodan raskasta taakkaa harteillaan. Niin kuin mekin. Kuinka sodan muistot voi kestää? Kuinka voisimme elää yhdessä ja onko se mahdollista?

Järjestämme Moon riverin aikana kaikille avoimen keskustelutilaisuuden johon on kutsuttu mm. näyttelyn teemoihin perehtyneitä asiantuntijavieraita kuten kansanedustaja Pekka Haavisto, kirjailija ja elokuvaohjaaja Imbi Paju, taiteilija / kirjailija / ohjaaja / tutkija Teemu Mäki, Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius ja kuraattori Ahmed Al-Nawas. Tilaisuus pidetään lauantaina 25.8. klo 12–15 Porvoon Taidehallissa näyttelyn yhteydessä. Keskustelutilaisuuden aluksi katsomme Imbi Pajun elokuvan Torjutut muistot (kesto noin 1 tunti). Lämpimästi tervetuloa!

 

Kaikki tapahtumat