29.11.2019 10:00

Heinos mörka och även dystopiska målningar balanseras upp av Päivi Rintaniemis skickligt utförda skulpturer. Det handlar om motsatser; ljus och mörker, form och formlöshet, permanenta molekylbindningar och ytor ömtåliga som stoft. Storleken och formen på Rintaniemis skulpturer trotsar materialets gränser, medan Heinos målningar är skogsstigar genom skuggor och mörker.


I bådas verk handlar det om att stanna upp, att skapa tysta världar, kontroll över materialet och insikter under arbetsprocessens gång.

Mollu Heino beskriver i huvudsak vindpinade och dammhärjade landskap och det försvinnande ljuset i dem. Att utplåna det mörka i världen skapar bilder, där ljuset lyfter fram det väsentliga, och resultatet blir tysta, djupt inåtblickande ögonblick. I de mörka raderna av verk finns förutom sinnebilder från naturen och siluetter av växter även vaga konturer av varelser och bilder av människor.
Verk av bildkonstnär Mollu Heino, magister i bildkonst och konstmagister, har visats på många utställningar i Finland och utomlands. Materialen i det konstnärliga arbetet varierar, och Heino har under de senaste åren varit framgångsrik i många konsttävlingar samt skapat offentliga verk.
www.molluheino.fi, Instagram @molluheino.

Päivi Rintaniemis verk är observationer av människan och livet, livets uppkomst, kraft och bräcklighet. Rintaniemi beskriver sitt arbete med lera som interaktivt och meditativt. Rörelse, proportioner och former är konstnärens redskap när hon skapar sina skulpturer. Det som hon fascineras mest av när det gäller lera är dess plasticitet och egna starka vilja.

Formgivaren, skulptören och konstmagister Päivi Rintaniemis verk har visats både i Finland och utomlands, och hon har fått flera erkännanden. Bland annat första pris i tävlingen °58 PremioFaenza i Italien och statspriset i formgivning 2008. Rintaniemi tillverkar även bruks- och inredningsföremål under varumärket Amfora. www.rintaniemi.fi, Instagram @paivirintaniemi

Info

29.11.2019 10:00 - 05.01.2020 16:00
Porvoon Taidehalli

Beställ vårt nyhetsbrev

Please write no text here
Evenemang Mötes- och evenemangslokaler
*