Hoppa till innehåll

Borgå Ljus 2023

  • 10.02.2023 18:00
  • Porvoo

I februari kommer vinterns mörker att vikas när ljusen från ljusfestivalen Borgå anländer till staden 10-11 februari 2023. Borgå Ljus bjuder på spännande ljus- och ljudlandskap runtom staden i två dagars tid. Borgå är värt att uppleva också i mörkret!

Festivalen börjar från simhallen!
I år inleds festivalen med ett verk som utspelar sig i Borgå simhall under 29.1.-12.2.2023. Verket kan ses utifrån, men den bästa upplevelsen får man när man drar på sig sina simmare och plaskar runt i simhallen ackompanjerad av ett ljus- och ljudverk.

Domkyrkan- Hoppets fyr
Domkyrkan har varit en del av festivalen sedan den första festivalen, och med all rätt. Borgå domkyrka är trots allt en av de vackraste byggnaderna i staden, som kan ses från ett längre avstånd.

Kostnadsfria konserter lör 11.2 under Borgå ljus festivalen kl. 18-21

kl. 18.00 Lauluyhtyeet Frida ja Usva, dir. Minna Wesslund
kl. 18.30 Kamariyhtye Fantasmi, dir. Jarkko Yli-Annala
kl. 19.00 Vox Consolationis, dir. Kaisa Sidoroff
kl. 19.30 Orgelkvart, Eric-Olof Söderström
kl. 20.00 Varia Voce, dir. Jarkko Yli-Annala
kl. 20.30 Kantorer i klockorna (Anne Hätönen, Kaisa Sidoroff, Minna Wesslund, Mikael Helenelund, Jarkko Yli-Annala och Reidar Tollander)

I Jukolas anda – Borgåstafetten
Ågatan, som går genom Gamla Borgå, kommer i år att få ett budskap i Jukolas anda. Verket är interaktivt.

Kommungården – Control
Har du någonsin märkt hur stor och hög byggnaden Kommungården är? I år skapar Circum, det vill säga Elias Hakala och Kaiunta, ett verk som får dig att se byggnaden i ett helt nytt ljus. Verket är interaktivt.

Kompassens hörn – Konstskolans elever
Eleverna i Borgå konstskola har skapat egna verk till ljusfestivalen, som kan ses under ljusfestivalen i hörnet av Kompassen. Kompassen ligger på bottenvåningen av Kommungården.

Gamla Rådhuset
Gamla Rådhuset belyses med en effektiv projisering på torget. Verket täcker hela Rådshusets fasad. Verket är en modern och stilistisk projektionsblandning som genom animering betonar byggnadens ädla och välformade arkitektur.

Borgå torg
På Borgå torg kombineras mattjänster och föreställningar av Konstfabrikens dansskola med ljus och ljud.

Det stora mötet
Mikko Kiviharju och Niko Tiainen skapar ett helt nytt verk mellan två broar i centrum. Arbetet är stort och imponerande i skala, redan storleksmässigt.

WSOY-husets innergård
Aleksi Hakala och Frans Andersson har tillsammans med ungdomstjänster och lokala ungdomar arbetat med ett ljus- och ljudverk som kommer att synas på WSOY-byggnadens innergård.

Det tecknas på Konstfabriken
Konstfabrikens stora fönster är täckta med ett handritat mönster av Janne Parviainen. Dessa ritningar kommer till liv med hjälp av UV-ljus, eftersom ritningarna är gjorda med fosforpennor.
Producenten för konstverket är Borgå kulturtjänster.

 

Välkommen till Borgå Ljus 2023!

Andra liknande evenemang