Gå till innehåll
Kaksi androida tummassa tilassa

Pekka och Teija Isorättyä: Törst på livet

Utställningsperiod 4.6.-28.8.2022

Utställningen Törst på livet visar två nya skulpturinstallationer av Pekka ja Teija Isorättyä.

Utställningen Törst på livet på Borgå konsthall förevisar Pekka och Teija Isorättyäs två senaste skulpturinstallationer. I utställningen ingår en Robohemians-robotbar och en feltoleransskog.

Precis som i populärkulturen återspeglar roboten även i paret Isorättyäs konst konflikten mellan den perfekta idealmänniskan och sann mänsklig svaghet.Genom sina mänskligt ofullkomliga robotar lyckas paret Isorättyä sammanfatta något av det centrala i att vara människa. I installationen Vikasietometsä (feltoleransskogen) visar träd och en mekanisk varg hur naturen tolererar fel – oss människor. Vi skadar naturen, men vi är också själva en del av den. Och trots våra handlingar kommer naturen förhoppningsvis att finnas kvar när vi är borta. Även om paret Isorättyäs verk behandlar stora och svåra teman, hittar man i dem även skönhet och lättsamhet.

Pekka och Teija Isorättyä är framför allt kända för mekaniska skulpturer, robotar och installationer som på ett poetiskt men även sarkastiskt leende och lekfullt sätt behandlar människans förhållande till teknologin och naturen. I sina verk använder paret Isorättyä ofta återvunnet material, metallskrot och plastavfall samt ben och djurskinn, som kombineras med ny teknologi. Man kan säga att de i verken ger teknologin ett liv och en själ – på gott och ont, då den även får mänskliga svagheter och fel.

Pekka och Teija Isorättyä (båda födda 1980), som ursprungligen kommer från Torneå, är internationellt kända och erkända konstnärer. De har hållit utställningar i bland annat Mexiko, USA och Japan. Paret Isorättyä har tilldelats Lapplands konstpris och William Thuring-priset, och de har också varit nominerade till Ars Fennica-priset år 2017. De har fått publikpriser i Kiasmas utställning Ars Fennica 2017 samt i Nord Art-utställningarna i Tyskland 2010 och 2011. Förutom i Åbo stads konstsamling finns deras verk bland annat i Nationalgalleriets, Aines konstmuseums och Wihuristiftelsens samlingar.

Jonni Saloluoma

Borgå Konsthall

Plats: Konstfabrikens andra våning

Öppet: ti-fre kl. 10-18, lö-sö 11-16 (må stängt)

Sommarens öppethållningstider: 1.7-31.7 ti-fre 10-16, lö-sö 11-16 (må stängt)

Andra liknande evenemang