Taidetehdas tuo elinvoimaa

Porvoo tunnetaan kulttuurikaupunkina. Kokonaisen korttelin kokoinen kulttuuri- ja kongressikeskus Taidetehdas vihittiin käyttöön vuonna 2012. Se on ainutlaatuinen paikka yleisö- ja yritystapahtumille sekä koko kehittyvän Länsirannan sydän.

Taidetehdas on kaupungin rohkea satsaus kulttuuriin, taiteeseen ja asukkaiden hyvinvointiin. Se on avoin vapaa-ajanviettopaikka kaikille ikäryhmille. Taidetehtaan vahvuuksiin lukeutuvat sen muutautuvuus suurten ja monipuolisten tapahtumien talona sekä sijainti lähellä lentokenttää ja pääkaupunkia.

Taidetehtaalla järjestettävät tapahtumat rakentavat Porvoon tunnettuutta ja vahvistavat sen vetovoimaista imagoa. Lisäksi Taidetehtaan ja Länsirannan alueelliset, kulttuuriset ja taloudelliset vaikutukset ovat keskeisessä asemassa koko menestyvän Porvoon kehityksessä. Aalto-yliopiston vuonna 2015 tekemän Taidetehtaan vaikuttavuuden arviointi -selvityksen mukaan Taidetehtaan arvioidaan tuovan Porvooseen vuosittain jopa 5 miljoonaa euroa matkailutuloa.

Taidetehtaan kiinteistön omistavat Suomen kulttuurirahasto, Emil Aaltosen säätiö sekä Alfred Kordenilin säätiö. Porvoon kaupunki on vuokrannut tilat 20 vuodeksi vuoteen 2032 asti ja sitoutunut uudenlaisen yhteistoiminnan kehittämiseen.

Porvoon kaupungin konserniyhtiö Event Factory Oy, Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut ja kaupungin matkailu- ja markkinointiyksikkö johtavat sen kulttuuri- ja kongressitoimintaa hallintorajat ylittävänä yhteistyönä eli hybridimallina.

Taidetehdas tuo kulttuuria porvoolaisten elämään

Viiden vuoden aikana Taidetehtaalla on viihtynyt 1,8 miljoonaa kävijää. Vuosina 2012-2017 siellä on järjestetty kaikkiaan 3 476 tapahtumaa. Viiden toimintavuoden suosituimpia ja merkittävimpiä tapahtumia ovat olleet muun muuassa autolanseeraukset, suuryhtiöiden tilaisuudet, Cachecon, Radiogaala, Tulevaisuuden valtiopäivät ja Taidetehtaan joulumarkkinat.

Avanti Suvisoitto on järjestetty Taidetehtaalla jo vuodesta 1986, ja tapahtuma kerää edelleen joka kesä niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin nykymusiikin ystäviä. Kevät- ja syyskauden säännölliseen ohjelmistoon kuuluvat teatterisarjat, Klassikko-konsertit sekä lapsille ja nuorille suunnattu ohjelma. Suomen huippuartistit täyttävät saleja ilta toisensa jälkeen.

Taidetehtaasta on tullut tuttu jokaiselle porvoolaiselle: tarjolla on taidetta, tanssia, teatteria, stand-upia, elokuvia ja näyttelyitä. Taidetehtaalla toimii tanssikoulu, elokuvateatteri, ravintoloita ja kahviloita sekä matkailuneuvonta. Taidenäyttelyissä painopiste on nykytaitelijoiden tuotannossa.

Yritykset näkevät Taidetehtaan houkuttelevana ja muuntautuvana tapahtumapaikkana, ja yritystapahtumilla on Porvoon imagolle sekä matkailutulolle suuri merkitys. Taidetehtaalla järjestetään myös työpajoja, erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia sekä tehokkaita kokouksia. Vuonna 2014 Taidetehdas sai tunnustuksen Euroopan parhaana kokouspaikkana kansainvälisessä Business Destinations Magazine -kilpailussa.