Siirry sisältöön

Elian Mikkola: ISTHMUS

Näyttelyaika: 4.6.-3.7.2022

ISTHMUS on laajennetun elokuvan installaatioteos, joka syventyy tutkimaan Karjalan kankaalle jäänyttä metsää, jossa sukupolvien mittaiset aaveet vaeltavat vailla suuntaa

Taidetehtaan taiteilijaresidenssissä kesäkuussa asuvalla mediataiteilijalla Elian Mikkolalla on tulossa Galleria Fikkaan kesän aikana kaksi näyttelykokonaisuutta, josta ensimmäinen osa on ISTHMUS. Toinen teoskokonaisuus toteutetaan Porvoossa taiteilijan residenssin aikana. Teokset vaihtuu heinäkuun puolella.

ISTHMUS on laajennetun elokuvan installaatioteos, joka syventyy tutkimaan Karjalan Kannakselle jäänyttä metsää, jossa sukupolvien mittaiset aaveet vaeltavat vailla suuntaa. Metsämaiseman tallentuessa analogiselle filminauhalle, Mikkolan omakohtainen perhehistoria näyttäytyy teoksessa kotivideoiden kautta. Ikuinen matkanteko, siirtymä ja toiseksi muuntautuminen ovat osa teoksen jatkuvaa kehää. Samalla lineaarisempi kehitys ja teoksen prosessimainen luonne tulevat esiin filmiluupin rinnalle rakentuvassa frame-seinässä, jota taiteilija työstää näyttelypäivien mittaan lisäämällä seinälle liikkuvan kuvan yksittäisiä still-kuvia ja rakentaen uutta näin uutta visuaalista järjestystä – kollaasia.

Projisointi seinällä esitetään runo:
“Recalling past hurt grounded in people and their places, passing.

Joka jatkuu frame-seinällä:
Becomes change, a collection of souvenirs.”

BIO
Elian Mikkola osittain Kanadan Treaty 4 alueella Reginassa ja osittain Montrealissa asuva suomalainen liikkuvan kuvan parissa työskentelevä taiteilija. Mikkola on alun perin kotoisin Turusta ja vuonna 2015 hän valmistui journalistiikan opinnoista Tampereelta yhteiskuntaopin kandidaatiksi. Elokuvaopintonsa Mikkola teki Kanadassa, Reginan yliopistossa, josta hän valmistui taiteen maisteriksi (MFA) vuonna 2019.
Mikkolan keskittyy työssään analogisen filmin eri muotoihin ja sen yhdistelmiin digitaalisuuden kanssa. Töiden keskeisiä teemoja ovat muisti, tilallisuus, queer-oleminen ja analogisen filmin ekologisuus. Mikkolan töitä on esitetty kansainvälisesti eri puolilla Pohjois-Amerikkaa, Aasiaa ja Eurooppaa. Hänen debyyttielokuvansa ”SAARI” (2016) valittiin osaksi Toronton kansainvälisen elokuvafestivaalin opiskelijaelokuvien Top Ten -ohjelmaa vuonna 2017 ja hänen tuoreimmat kaksi elokuvaansa saivat
ensi-iltansa Rotterdamin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla vuonna 2020 ja Hong Kongin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla vuonna 2021.

Porvoon Taidehalli, 2krs. Taidetehdas
Auki: ti-pe klo 10-18, la-su 10-16 (ma suljettu)
Kesällä auki: 1.7.-31.7. ti-su klo 10-16 (ma suljettu)

Muita vastaavia tapahtumia