Siirry sisältöön

Marja Saleva: ROOOOM

Marja Saleva
ROOOOM
Galleria Fikka
17.11.–30.12.2023

ROOOOM on tila, joka on mennyt pois paikoiltaan. Paikka joka ei asetu. Se on vimmainen yritys saada selvää ja tarkentaa, piirtää esiin näkymätön historia.

Tässä tilassa perhealbumista leikatut kuvat palavat puhki, lauseet naamioituvat, ääni piiloutuu. Joku liikuttaa seiniä. Joku hengittää seinän läpi. Kaiken ympärillä oleva keveys kulkee huoneen poikki kuin aave tai veitsi. Jokainen yksityiskohta varastoituu.

Kielestä tulee kuva, kuvasta ääni, äänestä kieli, ja toisinpäin.

Kaikki etsivät koordinaattejaan.

Katon läpi sataa nimettömiä asioita. Niihin on kirjattu kaikki se, mitä ei koskaan tapahtunut.

Marja Saleva (1975) on valokuvaa käyttävä kuvataiteilija, joka yhdistää töissään todellista ja kuvitteellista ainesta. Hänen teostensa lähtökohtana on henkilökohtainen ja dokumentaarinen snapshot-kuva, jota hän muokkaa käyttämällä erilaisia digitaalisia manipulaatioita ja kollaasitekniikkaa. Salevan teokset ovat installaatioita, kirjoja ja lehtiä, joissa tila on aina oleellinen osa kokonaisuutta. Perhe, parisuhde ja niihin liittyvät kulttuuriset ja yhteiskunnalliset normit ovat työskentelyssä toistuvia teemoja. Saleva on julkaissut 350-sivuisen valokuvakirjan, tuhansia kuvia sisältävän online-teoksen ja lukuisia zinejä sekä osallistunut useisiin näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Kuluvan vuoden aikana hänen teoksiaan on ollut esillä New Yorkissa, Denverissä ja Billingsissä Yhdysvalloissa. ROOOM on hänen seitsemäs yksityisnäyttelynsä. Saleva on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta (2013) ja valtiotieteiden maisteriksi Turun yliopistosta (2001). Hänellä on toimittajatausta.

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto ja taiteilijan työskentelyä Taiteen edistämiskeskus.

Muita vastaavia tapahtumia