Siirry sisältöön

Soiva Taidehalli: Ahmed Ag Kaedy

Osta liput

Soiva Taidehalli
Ahmed Ag Kaedy
Sunnuntai 3.3. klo 17.00
Liput 15/10€
Liput tulevat myyntiin 9.2.

Sunnuntaina 3.3. klo 17.00 Soivassa Taidehallissa esiintyy tuareg-kitaristi Ahmed Ag Kaedy. Konsertti on osa Ag Kaedyn neljän kaupungin kiertuetta helmi- ja maaliskuun vaihteessa. Porvoon Taidehallin soolokeikan lisäksi Ag Kaedy esiintyy The Shubie Brothers yhtyeen kanssa Helsingin ja Tampereen G-Livelabeissa sekä Porissa Validi Karkia -klubissa.

42-vuotias Ahmed Ag Kaedy on tuareg-kitaristi ja laulaja sekä Amanar de Kidal -yhtyeen johtaja, jolla on useita albumeita arvostetulla Sahel Sounds -levymerkillä. Ag Kaedyn erityisen sielukkaasti koskettava työ eroaa perinteisen tuareg-musiikin voimakkaammin vahvistetuista versioista palauttaen mieleen tuareg-musiikin folk-juuret. Hänen voimakkaat sooloesityksensä herättävät voimakkaasti aavikon hiljaisuuden ja vapauden tunteen.

Ag Kaedy kasvoi rikkaan musiikillisen perinteen ympäröimänä, mutta alkoi soittaa musiikkia vasta mennessään sotilaskoulutukseen Libyaan. Syvästi rauhaa rakastavana miehenä hän lopulta vaihtoi kiväärinsä kitaraan ja palasi takaisin syntymäseutuunsa Kidalin aavikkoalueelle Pohjois-Malissa. Siellä hän perusti Amanar-yhtyeen. Vuonna 2010 heidät palkittiin parhaan uuden ryhmän palkinnolla Festival au Desert -festivaalilla 2010 ja he julkaisivat ensimmäisen kansainvälisesti levitetyn albuminsa Alghafiat.

Vuonna 2012 islamistiset ääriainekset ja tuareg-kapinalliset ottivat Pohjois-Malin hallintaansa. He ryöstivät Ag Kaedyn kodin, polttivat hänen soittimensa ja uhkasivat leikata hänen sormensa, jos hän uskaltaisi soittaa uudelleen. Näin Kaedy joutui pakenemaan pääkaupunki Bamakoon, maan vehreään etelään, missä hän viimeisteli Amanarin toisen albumin Tumastin. Sen jälkeen Ag Kaedy on jakanut elämänsä Bamakon ja Kidalin välillä, sekä esiintyen laajasti ympäri Afrikkaa, Eurooppaa ja Amerikkaa.

Viime aikoina hän on viimeistellyt Amanar de Kidalin kolmatta albumia ja tehnyt yhteistyötä saksalaisten afrofunkkareiden Onom Agenon, suomalaisten psykedeeelisen surf-musiikin The Shubie Brothersin ja Ranskassa asuvan australialaisen kokeellisen muusikon Will Guthrien kanssa.

Muita vastaavia tapahtumia