Siirry sisältöön
Historiallinen kuva Taidetehtaasta

Taidetehtaan historia

Hevosenkenkätehtaasta kulttuuri- ja kongressikeskukseksi.

Taidetehtaan alueella on ollut teollisuutta jo lähes sata vuotta sitten. Toiminta alkoi, kun Alba rakensi 1920-luvun alussa vaneritehtaan nykyisen Taidetehtaan alueelle. Pian tehdasalueelle muuttivat myös Haikan lista- ja kehystehdas, August Eklöfin konepaja sekä hevosenkenkätehdas. Ajan kuluessa August Eklöf osti omistukseensa muut tehtaat, jotka tosin jatkoivat toimintaansa omilla nimillään.

Nämä tehtaat olivat Porvoon alueella suuri työnantaja. August Eklöf oli Porvoossa vaikutusvaltainen liikemies ja häntä pidettiin myös hyvänä työnantajana, joka huolehti työntekijöidensä hyvinvoinnista. Tästä kertoo esimerkiksi se, että hän järjesti työntekijöilleen kuljetuksen soutuveneellä joen yli, sillä tuohon aikaan Porvoossa oli vain yksi silta Vanhan Porvoon kupeessa.

Vaneritehdas jouduttiin lopettamaan 1940-luvulla raaka-aineen saantivaikeuksien vuoksi. Listatehdas jatkoi kuitenkin toimintaansa ja varsinkin konepaja- ja hevosenkenkäteollisuudet kukoistivat. Konepajan lisäksi tehtaalla toimi valimo, kattilapaja ja hokkitehdas. Traktoreita ja Pikku-Jussi -kaivinkoneita alettiin kokoamaan 1950-luvulla.

Fiskarsin omistukseen tehdas siirtyi 1960-luvulla. Tuolloin konepajalla valmistettiin suuria työstökoneita ja traktoreiden, kaivinkoneiden ja metsätyökoneiden kokoonpano jatkui. Konepaja lopetti toimintansa 1970-luvulla ja nosturihuolto muutti pois 1980-luvun alussa.

Vuonna 1986 Fiskars myi vanhan tehdaskiinteistön Porvoon kaupungille, joka vuokrasi kulttuuriväen vaatimuksesta kiinteistöstä työtiloja taiteilijoille. Enimmillään Taidetehtaalla on ollut jopa 40 taiteilijan työtilat ja erilaisia työpajoja, kuten paperityö- ja grafiikanpajat. Taiteilijat järjestivät ensimmäisen taidenäyttelyn tehtaalla vuonna 1988. Se sai nimekseen FISK ARS. Vuosien mittaan pidettiin myös muita taidenäyttelyitä, konsertteja, myyjäisiä sekä urheilutapahtumia. Myös Porvoon Teatteri ja työttömien ruokala toimivat tehtaalla monta vuotta.

Vuonna 1999 paikallinen yrittäjä ja suuri kulttuurin ystävä ja tukija, Ensio Miettinen, perusti yhdessä Porvoon kaupungin kanssa säätiön, jonka varoilla kunnostettiin ja ylläpidettiin rakennusta. Säätiön perustamisesta lähtivät liikkeelle myös erilaiset suunnitelmat kiinteistön muuttamisesta kulttuurikeskukseksi, joten 2000-luvun alussa pidettiinkin sekä idea- että arkkitehtikilpailut.

Suunnitelmia päästiin vihdoin toteuttamaan taantumasta johtuneiden viivästysten jälkeen vuonna 2007. Työt alkoivat maanpuhdistustöillä, sillä tehdasta ympäröivä maa oli teollisuuden saastuttama. Varsinainen rakentaminen käynnistyi vuonna 2009. Uudistettu Taidetehdas valmistui keväällä 2012 ja avattiin yleisölle toukokuussa. Virallisesti talon vihki käyttöön pääministeri Jyrki Katainen 13.8.2012.

Pääsuunnittelija Hannu Kiiskilä ja arkkitehtitoimisto Arrak.

Rakentaja Rakennusyhtiö Hartela.