Siirry sisältöön
Auditoriot

Taidetehtaan tyypit x 10: Edgar Nieminen

Teatterivastaava Edgar Nieminen on pyörittänyt elokuvia Taidetehtaalla kymmenen vuotta ja oppinut jotain olennaista porvoolaisista.

”Porvoolaiset ovat elokuvamaussaan väliinputoajia. Muihin pikkukaupunkeihin verrattuna täällä ei tulla yhtä sankoin joukoin katsomaan amerikkalaisia action-elokuvia, jotka taatusti vetäisivät pietarsaarelaisen teatterin täyteen. Luokkakokous 3 -elokuvakaan ei kiinnostanut tavalla kuin muissa vastaavan kokoisissa kaupungeissa.

Kun olisikin sellaisia elokuvia, joiden tietäisi menevät porvoolaisille. Sen sijaan täällä katsotaan elokuvia laidasta laitaan.

Toisaalta, kuten monissa kaksikielisissä kaupungeissa, täällä on muuta Suomea suurempi kysyntä ruotsinkielisille animaatioille. Taidekaupunkina täällä pyydetään kyllä taide-elokuvia – mutta ei niitä sitten tulla katsomaan. Silti jatkamme niiden näyttämistä mahdollisuuksien mukaan.”

Teatterivastaava Edgar Nieminen

BIOREX PORVOO 10 VUOTTA

”BioRex avasi ovensa asiakkaille ensimmäisenä Taidetehtaalla vuonna 2012. Siirryimme tänne sardiinipurkista, Studio 123:sta.

Taidetehtaalla on riittävästi neliöitä ja mahdollisuus 4 suureen saliin. Neliöt ovat se leffateatterin murheenkryyni. Niitä on pakko olla!

Taidetehdas on meidän näkökulmastamme hyvä paikka. Auton saa parkkiin – vaikka kyllä – se on maksullinen.

BioRex on tällainen pieni mediatalon saareke, mutta minusta me Taidetehtaalla olemme kuin yhtä perhettä.”

Teatterivastaava Edgar Nieminen

Ennen koronaa tapahtumien määrä Taidetehtaalla oli kiihtymään päin. Myös meillä on käynyt joka vuosi enemmän katsojia. Ensimmäisinä vuosina BioRex Porvoossa kävi 60 000 katsojaa, ja ennen koronaa se oli reilu 80 000.

Paras vuosi oli Suomi 100 -vuosi. Silloin pelkästään Tuntematon sotilas toi Taidetehtaalle yli 10 000 katsojaa, mutta taas suhteessa muihin elokuva olisi voinut tuoda enemmänkin katsojia.”

ELOKUVATEATTEREILLA ON TÄRKEÄ KULTTUURINEN TEHTÄVÄ

”Jos Porvoossa ei olisi elokuvateatteria, jotain merkittävää puuttuisi. Elokuvateatterit ovat edelleen yksi edullisimmista tavoista päästä irti arjesta. Ne ovat kohtaamispaikkoja ja erinomaisia treffipaikkoja ujoille suomalaisille.

Elokuvat ovat taidemuoto, joka myy.

Voisi sanoa, että elokuvateatterit kuuluvat peruspalveluihin, ainakin perusvapaa-ajanviettoon.

Olen katsonut elokuvan päivässä lapsesta saakka. Se on hyvä tapa saada pää tyhjäksi ja rentoutua. Lempielokuvani on alkuperäinen Highlander.”

KUOKKA MAAHAN

”Joku saisi pikkuhiljaa jo iskeä kuokkaa maahan, Taidetehtaan ympäristö on vielä tyhjän näköinen. Tykkään kaupungin visiosta, ja toivon, että Länsirannan suunnitelmat toteutuvat mahdollisimman pitkälle juuri sellaisina: rantakahvilamiljöötä, hotellia, puistoa…

Sitten uskon, että Taidetehtaalle tulee vielä enemmän toimintaa.”