Siirry sisältöön
Taiteilijakäytävä

Taidetehtaan tyypit x 10: Sari Vuorenpää

Taidegraafikko, Porvoon Taiteilijaseuran perustajajäsen ja Taidehallin vs. näyttelykoordinaattorina työskentelevä Sari Vuorenpää nauttii työstään taiteen parissa.

”Ilman taidetta ei olisi Taidetehdasta. Olisi vain tehdas.

Taiteella on merkittävä rooli Taidetehtaalla. Taitelijat ovat ne, jotka aikoinaan valtasivat tämän rakennuksen ja ajoivat aktiivisesti sen säilyttämisen puolesta.”

Sari Vuorenpää

Purku-uhan alla olevan rakennuksen kohtalosta kamppailtiin toden teolla. Lopulta vanhasta vaneri-, hevosenkenkä- ja kehystehtaasta tuli Taidetehdas.”

Sari Vuorenpää

TAIDETTA MONEEN MAKUUN

Taidetehtaan ateljeekäytävällä on 15 ateljeeta, joissa työskentelee noin 20 luovan alan toimijaa.

Porvoon Taidehallin tiloissa ovat vaihtuvien näyttelyiden näyttelytilat: Taidehalli ja galleria Fikka.

Lisäksi Taidehallista löytyvät Taidelainaamo Konsta, muutaman vuoden välein vaihtuva otanta Yrjö A. Jäntin laajasta taidekokoelmasta sekä museokauppa Taidehalli shop. Taidetehtaan yläaulatilassa on myös galleria Kulma, joka on niin ikään kulttuuripalveluiden ylläpitämä.

Edellä mainittujen lisäksi kulttuuripalvelut vastaa Taidetehtaan taiteilijaresidenssistä. Toiminta on kansainvälistä, ja esimerkiksi vuoden 2021 aikana residenssissä vieraili taiteilijoita ranskasta, portugalista ja islannista.

TAITEILIJANA TAIDETEHTAALLA

”Olen ammatiltani kuvataiteilija, taidegraafikko, ja minulla on ollut Taidetehtaalla oma työhuone vuodesta 2004 lähtien. Tosin vuosien 2009–2012 ajan olimme kaikki väistötiloissa Taidetehtaan remontin ajan.

Olen taiteellisen työni lisäksi toiminut Taidetehtaalla useissa erilaisissa rooleissa, kuten taiteilijaseuran hallituksessa, kuvataidekurssien ohjaajana sekä kulttuuripalveluiden työntekijänä.

Tällä hetkellä työskentelen Taidehallissa vs. näyttelykoordinaattorina ja tehtävänäni on vastata aiemmin mainitsemieni kulttuuripalveluiden näyttelytiloissa ja muissa tiloissa tapahtuvien toimintojen toteutuksista.

Työni perusta on asiakaspalvelu taiteilijoille ja näyttelyissä vieraileville ihmisille. Työni ohessa opiskelen Turun yliopistossa kulttuurin, taiteen ja historian laitoksella maisemantutkimusta.”

PORVOO ON TAITEILIJOIDEN KAUPUNKI

”Porvoo on mielletty taiteilijoiden kaupungiksi täällä vaikuttaneiden kansallisesti merkittävien taiteilijoiden mukaan. Taiteilijoiden kaupunkina Porvoo jatkaa, sillä Porvoossa asuu suuri määrä eri alan taiteilijoita.

Vaihtuvien nykytaidenäyttelyiden esittelypaikkana ja taiteilijoiden työhuonetarpeen täyttäjänä Taidetehdas on tärkeä.

Taidetehdas on tärkeä myös Porvoon imagolle. Taidemuseon toteutumista yhä odotellaan ja sen luonteva paikka olisi jokirannassa Taidetehtaan lähellä.”