Siirry sisältöön
Nelli Nio

Taidetehtaan tyypit X 10: Taiteilija Nelli Nio

Kuvataitelija Nelli Niolle Taidetehdas on kuin toinen koti, jossa hän maalaa, tekee taidetta ja järjestää taidetyöpajoja

NAINEN, JOKA VARISTELI TERÄLEHTIÄ KAUPPAKUJALLE

Taiteilija Nelli Nio

Taidetehdas on minulle kuin toinen koti. Jos tätä paikkaa ei olisi, mistä löytäisin vastaavanlaisen synergian? Mikä ankeinta, olisinko yksin jossain?

Jos me taiteilijat olisimme ripoteltuna eri puolille kaupunkia, emme voisi käydä näitä keskusteluja, joita nyt käymme. Välillä kun olen ollut töitteni kanssa pulassa, kollega on antanut mielettömän hyviä kommentteja, jotka sysäävät ajatuksia eteenpäin.

Toimin taidemaalarina ja maalaan pääasiassa vesiväreillä. Välillä käyn muunkin materiaalin kimppuun.

Kesällä 2021 maalasimme tyttärieni kanssa Taidetehtaan Kauppakujalle kukkien terälehtiä. Halusin tuoda harmaalle kujalle jotain mieltä nostattavaa.
Nyt ohikulkijat saavat kävellä kukkien terälehdillä, mikä on aika juhlavaa.

Järjestän Taidetehtaalla taidetyöpajoja perheille, erityistä tukea tarvitseville ja yritysvieraille. Kun kokousvieraat työntävät kätensä saveen tai saavat pensselit käteen, kokemus vie pois yrityksen normimeiningistä. Olen huomannut, että meillä kaikilla on luomisen tarve, kunhan vain tekee!

Taidetehdas on minulle ja koko perheelleni kuin toinen koti. Joskus kun on ollut tiukkaa rahasta, olemme laskeneet viimeisen päälle, että tämä työhuone säilyisi.

Taiteilija Nelli Nio

Muutin Porvoontalon vintiltä Taidetehtaalle heti remonttien jälkeen vuonna 2011. Haimme Tiina Walliuksen kanssa täältä yhteistä huonetta, koska ajattelin, että näin meillä olisi paremmat mahdollisuudet saada tilat näin hienosta talosta.

Nykyään minulla on oma huone, koska yhteinen kävi nopeasti liian ahtaaksi.
Jos Taidetehdasta ei olisi, mistä löytäisin vastaavanlaisen synergian? Mikä ankeinta, olisinko yksin jossain? Tämä on se paikka, jossa taidenäyttelyt ja kollegat ovat lähellä. Jos me olisimme ripoteltuna eri puolille kaupunkia, emme voisi käydä näitä keskusteluja, joita nyt käymme. Välillä kun olen ollut ihan pulassa ja tuskainen, kollega – viimeksi Ylva Holländer – on antanut mielettömän hyviä kommentteja, jotka sysäävät ajatuksia eteenpäin.

KUKKIEN TERÄLEHDET PIRISTÄVÄT KAUPPAKUJAA

Toimin taidemaalarina ja maalaan pääasiassa vesiväreillä. Välillä käyn muunkin materiaalin kimppuun, kuten keramiikan tai työskentelen installaatioiden ja kierrätysmateriaaliveistosten parissa.

Kesällä 2021 maalasimme tyttärieni kanssa Taidetehtaan Kauppakujalle kukkien terälehtiä.
Porvoon Länsirannan yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Susanne Dahlqvist toivoi Taidetehtaan taiteilijoilta ehdotusta, jolla tuotaisiin kujalle piristystä ja väriä.

Halusin maalata jotain mieltä nostattavaa, sillä kuja on muuten aika harmaa ja synkkä.
Nyt ohikulkijat saavat kävellä kukkien terälehdillä, mikä on aika juhlavaa.

Teosta oli hauska tehdä. Nuorempi lapseni jaksoi maalata muutaman tunnin, vanhempi vähän kauemmin. Välillä nousimme katsomaan, miltä teos näyttää eri kulmista.

TAIDETYÖPAJOISSA UPOTETAAN KÄDET SAVEEN

Järjestän Taidetehtaalla taidetyöpajoja perheille mutta myös yritysvieraille. Peruspaletti on sellainen, että yritysasiakkaat pitävät kokouksen ja syövät, ja sitten heille tarjotaan jotain luovaa toimintaa.
Pääasiassa näistä työpajoista vastaamme minä ja Wallius.

Ennen koronaa vedimme jopa useiden kymmenien ihmisten tapahtumia Avanti-salissa. Parhaita ovat kuitenkin ne työpajat, joissa yritysvieraat tulevat tänne työhuoneelle.
Työhuone on jo ympäristönä erilainen. Kun kokousvieraat työntävät kätensä saveen tai saavat pensselit käsiinsä, kokemus vie pois yrityksen normimeiningistä.
Välillä, kun ovelle on tullut ihmisiä puvut päällä savea vaivaamaan, olen ajatellut, että mahtavatko he ryhtyä tähän ollenkaan. Sitten juuri he ovatkin tehneet mielettömiä teoksia, lähteneet aiheen ja teeman ohi tekemään omiaan. Meillä kaikilla on luomisen tarve, kunhan vain tekee!
Taidetyöpajojen lisäksi vedän taidekursseja Taidetehtaan Ateljee Eivorissa, joka on erityistä tukea tarvitsevien taiteentekijöiden työtila.

TAIDETEHDAS TAIPUU MONEEN

Taidetehtaalle on palaamassa hyvä fiilis ja meininki. Korona sotki hieman kuvioita, mutta nyt tästä talosta rakennetaan taas kulttuurin olohuonetta.

Olemme suunnitelleet kaikenlaisia tapahtumia, kuten Drink and draw -tapahtumaa Kai Kallion kanssa. Kallio on ihanan avoin kaikenlaisille ideoille. Tämä talokin taipuisi vaikka mihin!

Jos jotain hyvää koronarokoterumbassa oli, se oli se, että koronarokotepiste toi tänne monia sellaisia porvoolaisia, jotka eivät olleet ennen käyneet täällä. Ehkä he nyt löytävät tiensä uudestaan Taidetehtaalle.